Δευτέρα 12 Ιουλίου 2010

Xειρουργικός ευνουχισμός σεξουαλικά αδικοπραγούντων ατόμων

Αυτός είναι ο τίτλος της Γνώμης που εξέδωσε η Επιτροπή Βιοηθικής της Κύπρου, την οποία μπορείτε να βρείτε εδώ. Ο σύνδεσμος προς την ιστοσελίδα της Επιτροπής είναι εδώ

Η Γνώμη έχει μικρή έκταση (16 σελίδες) και αγγίζει ένα εξαιρετικά ενδιαφέρον ζήτημα. 

Ένα ενδιαφέρον απόσπασμα έχει ως εξής: 

"Ο φαρμακευτικός ευνουχισμός δεν έρχεται να λύσει ένα πρόβλημα που δεν μπορεί να λυθεί διαφορετικά. Αυτό που στην πραγματικότητα δηλώνεται με την πρόταση για φαρμακευτικό ευνουχισμό όσων έχουν καταδικαστεί για σεξουαλικά εγκλήματα προκειμένου να τερματιστεί ο εγκλεισμός τους στην φυλακή, είναι η αποτυχία του σωφρονιστικού συστήματος να αποδώσει στην κοινωνία νομοταγείς και ηθικούς πολίτες. Αλλά μια τέτοια αποτυχία δεν μπορεί να αντιμετωπιστεί με το φαρμακευτικό ευνουχισμό των εγκλεισμένων στη φυλακή, για τον απλούστατο λόγο ότι η αποτυχία αυτή δεν αποτελεί δική τους ευθύνη. Αντίθετα, θα βλέπαμε θετικά την παροχή εξειδικευμένων προγραμμάτων σωφρονισμού, τα οποία θα απέβλεπαν στην πραγματική θεραπεία των ανθρώπων που παρουσιάζουν σεξουαλική παραβατικότητα, και τα οποία μάλιστα θα συνεχίζονταν και μετά την αποφυλάκισή τους."

Και μια μικρή παρατήρηση: ίσως η αναφορά σε εγκλήματα κατά της γενετήσιας αξιοπρέπειας να αντικατοπτρίζει πιο σύγχρονες απόψεις από την αναφορά σε "σεξουαλικά αδικοπραγούντα άτομα". Αδόκιμη, είναι, επίσης, και η αναφορά στην "ολισθηρή πλαγιά", ως μετάφραση του slippery slope. 

Δεν υπάρχουν σχόλια: